maanantai 5. tammikuuta 2015

Ohje helppoon kaksinkertaiseen käännettävään kauluriin

Tässä ohjetta helppoon ja nopeaan kauluriin itse kaavoittamalla. En takaa ohjeen toimivuutta ja istuvuutta. Itse teen kaavan vapaalla kädellä piirtäen, mutta tietysti siistimmän saa mittailemalla tarkemmin ja piirtämällä suorat viivat.
 


Tarvitset  kankaat, tukikangasta, kaavapaperia (itse käytän voipaperia), vanhan kaulurin ja hieman mittoja käyttäjästä sekä kiinnitysjutun (tässä KAM-nepit). Laita vanha kauluri kaavapaperin päälle ja piirrä ympärys. Mittaile vähän käyttäjän mukaan mm.hartiamitta. Mittaa niskaosan ja kaula-osan alun väli ja piirrä se kaavaan. Jos ei ole vanhaa kauluria, niin mittaa lapsesta selän-rinnan osan väli ja hartiamitta ja piirrä paperille.


Mittaa niskaosan ja kaula-osan alun väli ja piirrä se kaavaan, tässä kynän vieressä oleva pysty viiva. Piirrä kaula-aukko osa paperiin esim.rasti ja lähde siitä piirtämään ympyrä sopivaksi. Sitten olisi vähän mitattava käyttäjää minkä kokoisen kaulaosan haluaa ja vähän sen mukaan mistä materiaalista tekee. Trikoo voi olla napakampi, tässä joustofrotee, joten väljyyttä on hieman ettei purista.  Kaulaa suojaava osa kannattaa mitata kaula-aukon kehän mukaan. Itse teen sen kyllä vähän arviolta. Korkeutta on n.6,5cm.
  Tässä mittoja tähän kauluriin. Leikkaa niskaosa auki ja kaula-aukko.


 Leikkaa kankaat x2.


 Ensin ompele pitkät sivut kaulaa suojaavasta osasta.


 Silitä tukikankaat niskaan tulevien neppien kohdalle.


 Sitten ommellaan kaulaosat yhteen oikeat puolet vastakkain. Eli pitkä sivu ja kaula-aukon kehä yhteen. Ensin toinen..


.. ja sitten toinen puoli kaulurista samalla tavalla


 Sitten työn pitäisi näyttää tältä.


 Käännä työ oikeat puolen vastakkain. aloita ompelemaan kaulaosan ylhäältä koko kauluri ympäri. Muista jättää kääntöaukko johonkin kohtaan!


Käännä työ oikein päin.


 Ompele kääntöaukko kiinni ompelukoneella. Laita niskaan valitsemasi kiinnitys. Tässä 2 KAM-neppiä.
VALMIS!


Ja käytettävissä kummin päin vain. Tähän voisi myös laittaa erikseen neppilistan taakse siinä vaiheessa, kun ompelee koko työtä kiinni. Voi myös laittaa pari neppiä, niin on säätövaraa. Mutta toimii näinkin. Toivottavasti on hyötyä jollekin ja jos on epäselvää, voin koittaa opastaa.


2 kommenttia:

 1. Selkeä ja hyvä ohje! Tällä varmasti onnistuu :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, jos on selkeä, kun näin ensimmäisen ohjeen tein.
   Kiitos Hanna Mi!

   Poista